Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Πιθανή σχέση παχυσαρκίας και περιοδοντίτιδας

Loading ... Loading ...

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ-ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑΥπάρχει περίπτωση να συνδέεται η παχυσαρκία με την εμφάνισης της περιοδοντικής νόσου; Αυτό το ερώτημα τέθηκε από μια ομάδα ερευνητών στο Harvard και στο Πανεπιστήμιο του Puerto Rico, η οποία ανέλυσε τα αποτελέσματα των ερευνών της στο 87ο General Session of the Internation Association for Dental Research, στο Miami Beach Convention Center.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα από 36,903 άντρες για 16 χρόνια (1986 - 2002) όσον αφορά το ύψος, το βάρος τους και την εμφάνιση της περιοδοντίτιδας. Η ομάδα, παρατήρησε …

…σημαντικούς συσχετισμούς μεταξύ όλων των δεικτών παχυσαρκίας και της περιοδοντική νόσου. Η παχυσαρκία (BMI - body mass index > 30Kg/m2) στην αρχή της έρευνας συσχετίστηκε κατά 25% με τη νόσο. Επιπλέον άντρες με WC (waist circumference) > = 40 ιντσες, εμφάνισαν κατά 19% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσους. Τέλος, αυτοί με WHR (waist-to-hip ratio) > = 0,95 παρατηρήθηκε ότι είχαν κατά 16% αυξημένο κίνδυνο περιοδοντίτιδας.

Αυτά τα αποτελέσματα, παρέχουν την πρώτη ένδειξη για πιθανή συσχέτιση της περιοδοντίτιδας με την παχυσαρκία. Δεδομένου του υψηλού επιπολασμού της παχυσαρκίας και της περιοδοντικής νόσου, αυτή η συσχέτιση είναι πολύ σημαντική για τη δημόσια υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου