Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

GREEN DENTISTRY-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

ΧάλιαΜέτριοΚαλόΠολύ καλόΕξαιρετικό (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

green-dentistryΟι δράσεις της “Green Dentistry” διενεργούνται από την ομαδική πρωτοβουλία της ομάδας νέων “Ελληνικό Παράρτημα Ευρωπαϊκού Συλλόγου Φοιτητών Οδοντιατρικής”. Το πρόγραμμα βρίσκεται υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Φοιτητών Οδοντιατρικής (EDSA, www.edsa-net.org) και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς (www.neagenia.gr), χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα “ΝΕΟΛΑΙΑ” της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, με αρ.σύμβ. 3.1/R2/2004/6.

Η αφετηρία των δραστηριοτήτων προσδιορίζεται στο 5ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο φοιτητών Οδοντιατρικής (5th EDSA Congress) στο Βελιγράδι, Σερβία και Μαυρόβούνιο, το Μάρτιο τον Απρίλιο του 2003, οπότε και ο Έλληνας εκπρόσωπος έθεσε το περίγραμμα της πρωτοβουλίας και την πρόταση για έγκριση του προγράμματος από την ολομέλεια. Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης δραστηριοτήτων δρομολογείται η “δικτύωση” της πρωτοβουλίας σε περισσότερες χώρες. Δείτε παρακάτω χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για την Οικολογική Οδοντιατρική:

Επισκεφθείτε το Green Dentistry (ελληνική έκδοση): www.greendentistry.com

Green Dentistry : Σύντομες Ερωτήσεις και Απαντήσεις

- Σε τί αναφέρεται ο όρος “Green Dentistry”;

Αναφέρεται στην “Περιβαλλοντικά Υπεύθυνη Οδοντιατρική”.

- Τί σχέση μπορεί να έχει η Οδοντιατρική με το περιβάλλον;

Η σύγχρονη άσκηση της Οδοντιατρικής επιστήμης εμπεριέχει τη χρήση υλικών και μεθόδων που συνιστούν δυνητικούς περιβαλλοντικούς επιβαρυντές.

- Ποιούς αφορά;

Τους πάντες! Την Οδοντιατρική κοινότητα (επαγγελματικοί & επιστημονικοί φορείς), τις κατά τόπους αρχές (τοπικές, εθνικές, διεθνείς), τις κυβερνήσεις, τη βιομηχανία, τις ΜΚΟ και το κοινό.

- Ποιες είναι οι δυνητικά περιβαλλοντικά επιβλαβείς πρακτικές στην Οδοντιατρική;

Η χρήση μη βιοδιασπώμενων υλικών, τοξικών και φαρμακευτικών ουσιών, καθώς και η διαχείριση αιματηρών και δυνητικά μολυσματικών απορριμάτων.

- Πιο συγκεκριμένα υλικά ή τεχνικές;

Αμάλγαμα, ακτινογραφικά υγρά, οξέα, φάρμακα, νυστέρια και βελόνες, παλιές αποκαταστάσεις, ανασθητικά αέρια, άλλα χημικά απολυμαντικά και καθαριστικά, είναι ορισμένα μόνο από τα υλικά που χρήζουν ειδικής μεταχείρισης.

- Ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον(φυσικό και εργασιακό) ;

Μόλυνση της υδρόσφαιρας αλλά και του εδάφους και της ατμόσφαιρας με παράγοντες επιβλαβείς τόσο για το φυσικό περιβάλλον όσο και τη δημόσια υγεία.

- Αυτό είναι όλο το πλαίσιο;

Eπιπλέον ζητήματα όπως η ανακύκλωση και η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ανάγκη να εξεταστούν. Εξάλλου, είναι απαίτηση των καιρών η βιώσιμη/αειφόρος ανάπτυξη!

- Υπάρχει σχετικό νομικό ή κανονιστικό πλαίσιο;

Δεν υπάρχει ειδική Ευρωπαϊκή νομοθεσία που να καλύπτει τα θέματα περιβαλλοντικής ευθύνης του Οδοντιάτρου. Διατάξεις υφίστανται σε ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις πλείστες περιπτώσεις η διαχείριση των οδοντιατρικών αποβλήτων εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της υγειονομικής διαχείρισης των νοσοκομειακών αποβλήτων. Ορισμένες πολιτείες των Η.Π.Α έχουν θέσει σε εφαρμογή διατάξεις και ρυθμίσεις που αφορούν αποκλειστικά την Οδοντιατρική πράξη.

- Ποια η θέση των επαγγελματικών φορέων;

Οι Οδοντιατρικοί φορείς (Ομοσπονδίες, Σύλλογοι) σε ορισμένες χώρες έχουν προχωρήσει στην έκδοση συστάσεων και οδηγιών όσον αφορά την ενδεδειγμένη διαχείριση των Οδοντιατρικών αποβλήτων, ενσωματώνοντας “βέλτιστες πρακτικές” (best management practices).

- Ποιός ο ρόλος της Οδοντιατρικής εκπαίδευσης;

Επί του παρόντος είναι περιοσμένη η ενημέρωση και κυρίως η ευαισθητοποίηση των προπτυχιακών φοιτητών σχετικά με την περιβαλλοντική παράμετρο της άσκησης του επαγγέλματός τους. Ορισμένα θέματα θίγονται σε μαθήματα διαχείρισης οδοντιατρείου, ενώ ιδιαίτερο βάρος αποδίδεται στην εκμάθηση και εξοικείωση με τα μέτρα πρόληψης διασποράς των λοιμώξεων.

- Ποια τα πορίσματα της έρευνας;

Η μέχρι τούδε έρευνα είναι πολύ περιορισμένη. Ορισμένες μελέτες έχουν εξετάσει τις επιπτώσες του αμαλγάματος, τις γνώσεις και σχετικές πρακτικές των Οδοντιάτρων, αλλά και άλλες παραμέτρους όπως τις ποσότητες και τη σύνθεση των οδοντιατρικών αποβλήτων (στερεών/υγρών).

-

Στόχοι

-Η ενημέρωση του Οδοντιάτρου για τις επιβλαβείς επιπτώσεις των αποβλήτων του Οδοντιατρείου στο φυσικό περιβάλλον & την υγεία (τοξικές, μολυσματικές, περιβαλλοντικές).

-Η ευαισθητοποίηση του Οδοντιάτρου για την ορθή χρήση δυνητικά επιβλαβών υλικών και την υγειονομική διαχείρισή τους με βάση τις υπάρχουσες λύσεις.

-Η διεξαγωγή πανευρωπαϊκής συγκριτικής έρευνας για την εξακρίβωση του επιπέδου ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του Οδοντιάτρου.

-Η διεξαγωγή πανευρωπαϊκής συγκριτικής έρευνας για την εξακρίβωση των υπαρχόντων υποδομών και λύσεων υγειονομικής διαχείρισης & αποκομιδής Οδοντιατρικών υλικών και της τήρησης των σχετικών οδηγιών του Π.Ο.Υ.

-

Δράσεις

-Διερεύνηση των υπαρχόντων υποδομών και διαδικασιών για υγειονομική διαχείριση και της εφαρμογής των οδηγιών του Π.Ο.Υ.

-Διανομή ερωτηματολογίου που θα εξετάζει :

  • το επίπεδο ενημέρωσης ως προς τα εξής
  • τις επιβλαβείς δράσεις των αποβλήτων ενός Οδοντιατρείου
  • την αναγκαιότητα υγειονομικής διαχείρισής τους
  • την γνώση για ύπαρξη ή μη διαθέσιμων λύσεων
  • το βαθμό προθυμίας για τη συμβολή στην προσπάθεια για την “Πράσινη Οδοντιατρική” σε σχέση με τον παράγοντα του κόστους.

-Διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού

-Προβολή ενημερωτικών παρουσιάσεων σε συνέδρια, ημερίδες, σε οδοντιάτρους και σε φοιτητές.

Similar Posts:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου